ZÁMEK NOVÉ HRADY A LITOMYŠL

27 října

Krásné čtvrteční dopoledne,

další tip na výlet bude na zámky Nové Hrady a Litomyšl v Pardubickém kraji. Oba zámky od sebe leží asi 20 km. Na Litomyšl jsem se chtěla už dlouho podívat a povedlo se mi to až letos o prázdniny. Moje těšení bylo oprávněné a uspokojilo moje očekávání.


Jelikož nejsme z Pardubického kraje, museli jsme si přivstat, abychom byli na zámku Nové Hrady včas. Vždycky se snažíme chytit první prohlídku. Povedlo se! 




Po prohlídce, která trvala asi 40-45 minut jsme se vydali prozkoumat okolí. Věděli jsme, že v zámeckém areálu je i živé bludiště, takže naše kroky zamířili tam! Vstupné do bludiště bylo 20,- Kč. Bludiště bylo velké a lehce se tam dalo zabloudit! 


Na Litomyšl jsme dorazili kolem poledne, takže jsme nejprve vyrazili někam na oběd a potom na zámek! A nebyli bychom to my, kdybychom nešli na tu nejdelší prohlídku (90 min). Předem jsme si vyhledali, že delší prohlídky jsou jen 3x denně (v 11,00, 13,00 a 15,00). Ačkoliv nerada chodím na dlouhé prohlídky ve velkých skupinách, nakonec to nebylo tak hrozné. Když jsme přijeli, měli jsme ještě asi půl hodiny do začátku prohlídky, takže jsme se prošli po okolí zámku!


Ve 13,00 jsme započali prohlídku. Málokdy se stane, že ve skupině je i nějaký tzv. kecálek nebo chytrolín a ejhle .. hádejte, kdo byl v naší skupině. Celou dobu prohlídky nějaký starší pán do všeho mluvil a všechno komentoval slovy: "Jojo, já vím, nene.." V půlce prohlídky se polovina odpojila, protože měla kratší trasu a my pokračovali dál spolu s tím otravným pánem. Výhra




Na zámku jsme mohli za poplatek fotit, tak tady máte malou ukázku.

TIPY
  • Pokud chcete jít na Litomyšli na delší prohlídku, běžte raději v 11,00, nebude tam tolik lidí a menší šance, že natrefite na nějakého kecálka.
  • Pokud budete mít čas, navštivte oba zámky, stojí to za to. 
  • Zámek Nové Hrady je soukromý, v zámku se může fotit a v areálu najdete i výběh s jeleny, zámeckou kavárnu, zmíněné bludiště nebo restauraci.


Napiště do komentářů, zda jste také navštívili Nové Hrady nebo Litomyšl a jak se Vám tam líbilo nebo zda se tam teprve chystáte. 

Těším se u dalšího článku, Kate ♥

PODOBNÉ ČLÁNKY

1 komentářů

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥