DOBŠINSKÁ LEDOVÁ JESKYNĚ

27 prosince

Ahoj,

doufám, že jste si Vánoce skvěle užili s rodinou a přáteli, a stejně dobře oslavíte i Silvestr a Nový rok.
A jelikož venku se sněhu asi nedočkáme, možná někde malinko něco napadlo, ale u nás nic, ani vločka, je zataženo, několikrát už pršelo, tak abychom si tu zimu trochu připomněli, tak Vám přidám výlet do ledové jeskyně na Slovensku, kde jsem byla o prázdninách.


Každý rok jezdíme na Slovensko za příbuznými a každý rok navštívíme nějaké slovenské památky. Celý výlet si vždy pečlivě naplánujeme, aby nám to časově vyšlo a nebylo to moc daleko, jelikož vždy navštívíme více památek. Jeskyně v letních měsících patří mezi oblíbená místa, tak jsme navštívili další ze seznamu slovenských jeskyň.

Rozhodli jsme se pro Dobšinskou ledovou jeskyni, která leží nedaleko Levoči na východě Slovenska, je to docela dálka, ale na cestování autem jsme zvyklí a když něco chceme vidět, jdeme si za tím.


Na parkoviště k jeskyni jsme dorazili dopoledne kolem jedenácté. Jelikož byl srpen a bylo teplo, přijeli jsme "vyletnění", takže hned po zaplacení za parkoviště (1,50€), následovalo převlékání do kalhot, bundy jsme vzali do ruky a vyrazili do kopce, na jehož vrcholu se nacházel vstup do jeskyně. Cesta do kopce trvala cca 40 min, ale kdo šel svižně, byl tam za 25 min.


Když jsme dorazili ke vstupu do jeskyně, následoval odpočinek a koupení vstupu. Už si nepamatuju, kolik jsme platili, ale všechno si můžete najít na jejich stránkách. Netrvalo dlouho a začala prohlídka, takže nabalit, zapnout až ke krku a neotvírat pusu. Jakmile jsme vlezli do jeskyně dýchla na nás pravá zima. 


Dobšinská ledová jeskyně je největší zaledněná jeskyně na Slovensku a patří k nejvýznamnějším jeskyním na Slovensku. Celá prohlídka trvala asi 30 min, cesta nebyla kluzká, díky trase, která je v jeskyni udělaná. 

Zjistili jsme, že led je zde po celý rok, ale ledovcové útvary se neustále mění, takže když přijdeme za 5 let, jeskyně bude úplně jiná, než jakou jsme ji viděli letos.

 




 

Po prohlídce jsme vyrazili zpět k autu, a jelikož jsme byli hladoví, následovalo hledání nějaké restaurace. U parkoviště se nacházela jedna restaurace a bistro, ale oba podniky nevypadaly lákavě, takže jsme jeli hledat něco jiného. Nakonec jsme zavítali do Levoči, kde nám natočili české pivo, ale jídlo bylo výborné. No pak už následoval výlet číslo dva na Spišský hrad, ale o tom až příště.

Do komentářů mi napište, zda jste také navštívili Dobšinskou ledovou jeskyni a jestli jste zmrzli.
Těším se u dalšího článku ♥

PODOBNÉ ČLÁNKY

3 komentářů

  1. Jelikož jsem z Čech a na Slovensko nejezdím, jeskyni jsem nenavštívila, ale u nás jsem navštívila snad všechny, tak třeba se jednou podívám i na Slovensko.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som bola v Dobsinskej minuly rok a bol to uplne super zazitok :)
    Pozyvam na luxusnu GA o Lancome, Biodermu, Dermacol a ine tu:http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/12/narodeninova-ga-lancome-bioderma.html

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pěkné tipy na cestování, jen se teĎ na Sovensko asi nedostanu, jelikož žiju v Americe.
    Koukni na můj blog: erika-s-life.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥