AŽ DO NEBE ... u nás i v zahraničí

13 srpna

Až do nebe ... aneb pojďmě se podívat na stezky v oblacích v Česku, které stojí za to vidět.

Poslední dobou se stezky mezi stromy staly velkým hitem a jejich návštěvnost každým rokem stoupá. Kdo by nevěděl, o co se jedná .. jde o vytvořenou stezku většinou mezi korunami stromů, kdy vás uchvátí nejeden krásný výhled na krajinu, město nebo údolí.

Všechny fotky a informace jsou z oficiálních stránek jednotlivých stezek. Odkazy na stránky stezek se nacházejí níže, po kliknutí se vám otevřou v novém okně.


STEZKA KORUNAMI STROMŮ LIPNO
Stezka v Lipně je nejstarší stezkou v české republice, vznikla 10. července 2012. Ke stezce se od parkoviště dostanete buď krásnou procházkou pěšky, Stezkabusem nebo na lanovce. Zpátky si můžete půjčit kolo nebo koloběžku. Za zmínku stojí určitě i noční návštěva stezky.
Stezku najdete u vodní nádrže Lipno, přibližně 33 km na jih od Českého Krumlova.


"Stezka je zakončena 40 metrovou devítihrannou vyhlídkovou věží, která je unikátní svým vzhledem, a to nejen díky vzdušné architektonické formě, ale také bezbariérovým přístupem, typem a metodou výstavby."

WEB: Stezka korunami stromů Lipno








STEZKA KORUNAMI STROMŮ KRKONOŠE
Další velmi podobná stezka se nachází v Krkonoších, kde můžete objevovat krásu krkonošské přírody a lesů z výšky 45 m.
Krkonošskou stezku najdete samozřejmě v Krkonoších asi 3 km od Jánských Lázní.

"Zcela vás uchvátí výhled ze 45 metrů vysoké věže, díky kterému budete mít nadosah ruky lesní mohykány, z nichž některé jsou staré přes 150 let. Zavítáte i do unikátního naučného centra, které se nachází v podzemí dřevěné rozhledny a představuje spletity kořenový systém stromů."

WEB: Stezka korunami stromů Krkonoše







STEZKA V OBLACÍCH DOLNÍ MORAVA
Další stezka se od těch předchozích liší především vzhledem, ale také tím, že neprochází korunami stromů. Stezka je vysoká 55 metrů a taktéž nabízí nespočet krásných výhledů.
Stezka v oblacích se nachází nedaleko Dolní Moravy, asi 30 km severně od města Šumperk.

"Ze samého vrchilu stezky se nabízejí dechberoucí výhledy na celý masiv Králického Sněžníku s malebným údolím řeky Moravy, v dálce pak lze vidět i hlavní hřeben Jeseníků, Suchý vrch a Krkonoše."

WEB: Stezka v oblacích Dolní Morava







3D BLUDIŠTĚ V KORUNÁCH STROMŮ OSEK
Trochu netradiční procházka mezi korunami stromů vás čeká v Oseku. Podle fotek se zdá, že je to pouze pro děti a dospělý človek se tam nevejde, ale omyl, bludiště je i pro dospělé a najdete ho ve městě Osek (kde jinde) asi 15 km od Teplic.

WEB: 3D bludiště Osek






PŘÍRODNÍ LANOVÉ CENTRUM SV. LINHART
Tenhle tip na výlet se těm předešlým vůbec nepodobá, ale přesto jsem ho sem zařadila. Nevylezete sice až k nebi, ale mezi stromy se pohybujete také. Je to vhodné jak pro děti tak pro dospělé. Najdete ho asi 12 km jižně od Karlových Varů.

WEB: Přírodní lanové centrum Sv. Linhart





STEZKY V ZAHRANIČÍ
Podobné stezky samozřejmě najdeme i v zahraničí.

Neuschönaou v Bavorském lese (Německo)
Svou délkou 1300 metrů je nejdelší stezkou na světě. Svým vzhledem připomíná vejce a není tak daleko. Z Prahy je to na stezku 190 km, ale ti co bydlí poblíž Kvildy, tak to mají jen 50 km.
Jelikož je stezka blízko k našim hranicím, tak jejich webové stránky najdete jak u nás, tak i v Německu s českým překladem. Na stezce bude určitě spousta věcí v češtine, takže se nemusíte bát, že byste se nedomluvili.

Český web
Německý web






Baumwipfelpfad ve Schwarzwaldu (Německo)
Tahle stezka je o pár metrů menší než ta předchozí (1250m), ale zážitek je zaručený. Další německá stezka, která už je bohužel od hranic dál. Leží za německým Stutgartem, z Prahy to je 530 km.

Německý web








Orlí hnízdo na Rujáně
Další německá stezka, která je výrazná svým vzhledem, kterému odpovídá i název Orlí hnízdo. Najdete ji na ostrově Rujána, od Prahy je vzdálená asi 650 km.

Německý web




Stezka korunami stromů v Sársku (Německo)
Poslední stezka bude také z Německa. Je otevřená od roku 2016 a najdete ji na jednom z nejznámějších výletních míst v Sársku (německy Saarschleife). Z Prahy je to necelých 700 km.

Německý web




Pokud jste dočetli až sem, věřím, že Vás stezky baví a tenhle článek Vás zaujal. Některé stezky jsou daleko, ale někdy ta dálka za to stojí. Co se týče cen a otevíracích dob, vše najdete na jejich webových stránkách, na které jsem vám dala odkazy.

Navštívili jste už nějakou stezku u nás, v Německu nebo jinde v zahraničí? Nebo se na nějakou teprve chystáte? Vaše zážitky nebo doporučení mi můžete napsat do komentářů.

PODOBNÉ ČLÁNKY

3 komentářů

  1. Teeeda ta no ni prohlidka Lipna vypada uzasne!! :) Ja byla na Dolni Morave a Stezka v Oblacich se mi moc libila! Je to zase neco jineho! :) Vim,ze se ted staly velmi oblibene a to hlavne ta v Krkonosich na kterou jsem videla i 40min fronty! :D No a to vajicko v Nemecko vypada taky hrozne hezky :)
    O Dolni Morave budu psat samostatny clanek, tak budu rada, kdyz si ho nenechas ujit! :)

    www.lifestylebirdie.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se na něj mrknu, na Dolní Moravu se také v blízké době chystám.

      Vymazat
  2. Všechny jsou moc pěkné. Chystám se do Krkonoš, ale asi to necháme na zimu, kdy to bude krásně zasněžené. Ačkoliv podzim též není špatný. Děkuji za obsáhlý článek. Jsem ani netušila, že jich je tolik :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥