KNÍŽKA NEBO ČTEČKA?

21 ledna

"Knihy jsou mrtvým materiálem, dokud v nás neožijí."

Poslední dobou se velmi ujal hit jménem čtečka knih nebo taky e-book. Ikdyž si myslím, že většina knihomolů je stále věrná pevné knižní vazbě a jen tak se vůně knih nevzdá, tak i přesto jsou tu někteří, kteří mají raději čtečky a vyhovuje jim to více. Z vlastních zkušeností jsem se rozhodla to porovnat. 


Nejdřív se podívám na knížku, která je používanější. Když vidíte obálku a můžete si knihu osahat a "ovonět", procházet se v knihkupectví a nasávat tu knižní atmosféru je to jedinečné. Naopak u čtečky si knížku osahat nemůžete, většinou se ebooky kupují přes internet a není to taková "knižní atmosféra". Ale i čtečka má svoje výhody.


Čtečku můžete využít hlavně při cestování nebo čekání. Když jedete do školy, do práce a nechce se vám tahat knížka o 500 stránkách, tak čtečka je ideální řešení, nezabírá moc místa a je lehká. Také se může hodit na dovolenou, pokud se chystáte hodně číst, tak vám v kufru nezabere tolik místa a hlavně kufr tolik neváží.


Co se týká mě, tak já čtečku používám především, když jedu ze školy nebo když čekám na další přednášku. Cesta mi pak rychleji utíká a čtečka se mi vejde i do malé kabelky.
Knížky čtu hlavně když jsem doma, nejvíc v létě a o Vánoce. A co se týká dovolené, tak jezdíme na dovolenou autem a vždycky si beru jednu pevnou knížku a čtečku taky. 

TIP:
Pokud chcete číst knížky v elektronické podobě, tak nemusíte vlastnit čtečku, stačí Vám obyčejný tablet, kam si stáhnete příslušnou aplikaci a ta potom přehraje všechny formáty e-knížek.


Jsem zastánce jak čteček, tak i obyčejných knížek. Obě mají své výhody a nevýhody. Nedokážu říct, zda mi více vyhovuje čtečka nebo knížka, jelikož to tak nějak střídám a hledím spíše na to, jaký příběh čtu a jak to asi dopadne.

O čtečkách a knížkách by se toho dalo napsat ještě mnoho, ale chtěla jsem to tak nějak ve stručnosti shrnout, jak se na to dívám já.

Jak jste na tom se čtečkami vy? Máte čtečku nebo raději preferujete obyčejnou knihu? 


Těším se u dalšího článku.

PODOBNÉ ČLÁNKY

5 komentářů

  1. Miluju knížky klasické, ale jak píšeš, pro cestování je praktičtější čtečka, pokud někam letím a mám omezení na 15 kg odbavené zavazadlo, asi nepovezu 5 knížek že :D E knihy taky často šetří moji peněženku, jsou levnější, no co si budeme nalhávat, některé jsem si stáhla na ulož.to :D
    Přeju hezký start týdne :)

    DL ♥
    https://deniselibertas.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek :) Přednost pořád dávám klasických knihám :) Mám totiž pocit, že do e-knih se nedokážu tak dobře začíst, jako do těch papírových :) Ale i tak mají své výhody, na cestování se vážně hodí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nemám čítačku, mala som nejaké knihy v tablete alebo som ich čítala cez mobil avšak knihy ma stále bavia viac. Hlavne pri mojej práci, ktorá je nonstop o pozeraní do monitora, notebooku a iných vecí ma už potom žiadna elektronická vecička nezaujíma a chcem od tohto online sveta vypnúť. Jedinú nevýhodu kníh vidím v ich ťažšej prenosnosti a v tom, že skrátka zaberajú dosť veľa miesta v dome.

    OdpovědětVymazat
  4. Jednoznačně kniha, ke čtečce si prostě nedokážu najít cestu

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za krásné komentáře :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥