A JAK TO BUDE DÁL aneb KAM PO MATURITĚ

08 června

Zdravím všechny,
po dlouhé odmlce se zase hlásím s novým článkem, který bude spíše osobní a informativní. Chci se s Vámi podělit o to, kam bude můj blog směřovat a kam chci směřovat já. Právě jsem odmaturovala a skončila mi jedna etapa mého života, takže mám několik otevřených dveří a chci se rozhodnout správně. Takže v tomhle článku se trošku rozepíšu, hurá na to!



1. KAM CHCI SMĚŘOVAT JÁ?
Jak už jsem psala v úvodu článku, jsem čerstvá maturantka, proto také nevycházelo moc článků, ikdyž maturitní stres a přípravy jsem zvládala vcelku dobře, "odepla" jsem se od všech sociálních sítí, internetu a zábavy a v klidu se chystala. Teď mám hotovo a mám několik možností. 

Mezi první možnost patří samozřejmě vysoká škola, jít dál studovat, získat titul a dobrou práci. Ale co když nechci strávit dalších 5 let učením se, abych měla před jménem tři písmenka navíc? Ano, je to jistá výhoda, když žádáte o práci, navíc si prodloužíte "studentský život", ale skvělou práci, kde budu spokojená, můžu získat i teď, samozřejmě záleží na tom, co člověk ke spokojenosti potřebuje a zda je studijní typ a baví ho to.  


Další možností je tedy začít pracovat (nejlépe v oboru, který jste vystudovali samozřejmě). Abych byla upřímná, na zkoušku už jsem poslala pár životopisů na pozice, které by mě bavili a naplňovali, a byla jsem mile překvapena, když se mi ozvali zpět. Teď vím, že o mě mají firmy zájem, takže vysoká škola není mojí nutností. Navíc už teď si mohu začít plně vydělávat a tzv. se naučit hospodařit se svým majetkem, (a třeba jít do důchodu o něco dřív ... ikdyž s momentální situací se do důchodu asi nedostanu). 


Stále váhám i nad další možností, a to cestovat, třeba jen na rok a rozhodování, zda jít na vysokou nebo do práce si o rok odložit. Na cestování jsou ovšem potřeba finance, kdo si umí poradit a přizpůsobit se, stačí mu opravdu málo. Práce v zahraničí taky není na škodu, například práce jako au pair nebo jako pomocník na poli, našla jsem spoustu nabídek, kde hledají na léto výpomoc na sběr ovoce v Itálii, Francii nebo třeba v Řecku. Ubytování a stravu přitom máte zadarmo. S cestováním je ale spojeno i umět se dorozumět, můžete si tedy zlepšit angličtinu nebo jakýkoliv jiný jazyk. 


Nejlepší by bylo spojit vlastní zájmy s něčím užitečným, například já mám ráda cestování a zároveň jsem vystudovala ekonomickou školu, takže pracovat v ekonomickém oddělení v cestovní kanceláři by se mi opravdu líbilo, ale jaká je pravděpodobnost, že se to stane? 

Nad svojí budoucností je třeba se pořádně zamyslet a rozhodnout se, co je nejlepší. 



2. KAM BUDE SMĚŘOVAT BLOG?

Dalším tématem, které jsem chtěla rozebrat, je zaměření blogu, doteď jsem cílila hlavně na cestování a tipy ze života, ale už se chci konečně zaměřit na to, co mě opravdu baví (znovu a znovu). Takže jsem předělala "zaměření", které bude hlavně o cestování a knížkách,samozřejmě v kolonce "Ze života" Vám občas odhalím něco málo z mého soukromí. Staré články mazat nebudu.

Co se týká pravidelnosti blogu, bylo by to rozhodně lepší, ale blog beru jako koníček, ne jako povinnost. Zatím se pokusím o jeden článek týdně a uvidíme, jak dlouho mi to vydrží, ale myslím si, že na kvalitní a zajímavý článek se vyplatí počkat. 

A na jaké články se tedy můžete těšit? Zaměřím se hlavně na články o cestování a knížkách, recenze a tipy na výlety, apod. 

Už déle pozoruji, že mezi oblíbené aktivity blogerek patří "101 cílů za 1001 dní", i mě tahle aktivita nadchla a mám v plánu se zapojit, zatím je seznam mých cílů na padesáti, až můj seznam dodělám, určitě se s Vámi podělím, pokud jste se také zapojili, určitě mi pošlete odkaz na váš blog, ráda se podívám, jak Vám jde plnění cílů.

Vím, že články typu "TOP 10" jsou už okoukané, ale pokud bych zvolila zajímavá "témata", myslím, že by to nebylo na škodu, takové měsíční shrnutí toho, o čem bloguju (např. top země, památka, knižní novinka, blog, instagram .. atd), ještě o tom popřemýšlím. Stejně tak popřemýšlím o sociálních sítích k blogu (instagram, twitter), pár lidí se mi do zpráv ozvalo, že by se jim to líbilo, protože v dnešní době instagram navštěvují častěji než facebook, stejně jako já. Jaký na to máte názor vy? Máte k blogu instagram, twitter, facebook, youtube a další sociální sítě? Je to pozitivní k vaší návštěvnosti?



Pokud jste došli až sem, gratuluju! Mým zvykem není se moc rozepisovat, ale pomalu mě to začíná lákat a zjišťuju, že je lepší se prostě "vypsat". Věřím, že se Vám článek něco málo přinesl a třeba i inspiroval, především první část článku "Kam po maturitě", pokud teda už nestudujete nebo nepracujete.

Do komentářů mi napište, jak jste zvládali maturitní stres, pokud jste letos maturovali, a kam se chystáte dál. Nebo pokud už máte dávno po maturitě, tak jak jste se rozhodovali vy. Já ještě stále přemýšlím, co pro mě bude nejlepší. 

Děkuju za přečtení a těším se u dalšího článku. 


PODOBNÉ ČLÁNKY

11 komentářů

  1. Taky jsem letos maturovala a vlastně to bylo fajn - až na nějaké nesmyslné písemné části. Já jsem se původně hlásila na výšku do Anglie, ale nakonec mám v plánu cestovat, konkrétně přes stránku workaway.info, která mě osobně přijde fajn, i když na vlastní kůži ji ještě nemám vyzkoušenou, každopádně, třeba by tě taky mohla zaujmout jako jedna z variant, pokud by ses nakonec rozhodla pro to cestování :)

    OdpovědětVymazat
  2. Maturita mě teprve čeká za pár let,ale už teď z toho mám husinu...:'(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, není se čeho bát. Měla jsem sice obavy, ale zbytečně. Také záleží na tom, jak tě vnímá okolí a hlavně učitelé, já nikdy nebyla problémová, takže mi učitelé i pomohli :)

      Vymazat
  3. Mně ještě do maturity zbývají dva roky, ale řeším podobnou otázku. Tedy, asi se vydám studovat, protože se těším, až konečně budu studovat něco, co mě baví, bez matiky a dalších přírodních věd. Zároveň mě však láká cestování. Práce ani ne, i když vlastní bydlení je pro mě čím dál větší nutnost.

    Doufám, že se rozhodneš správně a že budeš spokojená! Těším se na články i na tu výzvu "101 cílů za 1001 dní. Taky jsem ji kdysi dodržovala, ale to mi bylo dvanáct a věděla jsem prd, co bych chtěla. Celý můj život se od té doby změnil, teoreticky bych to mohla zkusit znovu.

    Měj se a užij si léto!

    OdpovědětVymazat
  4. Mas pred sebou dolezitu zivotnu krizovatku, tak ti prajem, aby si sa rozhodla tak, aby si bola spokojna :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já budu maturovat až za 4 roky, ale už teď se mě všichni ptají, co teda budu dělat po maturitě :D. Jako na vysokou asi jedině do zahraničí, ale zase mě se moc nechce studovat pak ještě tak hrozně dlouho, že jo... takže bych asi šla cestovat. Tobě přeju, ať svého rozhodnutí nelituješ! :)

    Jinak já třeba pro blog instagram ani facebook nemám, ale co tak koukám, tam si myslím, že ten instagram přinese na blog docela dost čtenářů. :)
    A články 101 věcí za 1001 dní jsou super! I těch top 10 mám ráda. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezky napsané. Obdivuji tě, jak píšeš o zahraničí - také mám ráda cestování, ale nedokázala bych asi odjet a rok být pryč od všeho, co mám tady. Po maturitě jsem se rozhodla zcela špatně :D Proto rada pro všechny. Rozhodujte se podle srdce, ne podle rodičů, kamarádů a všech ostatních. Záleží jen a jen na nás. Pracovat hned po škole jsem nechtěla, po gymplu by to asi stejně nešlo moc dobře a navíc jsem na to ani nebyla připravená. Teď studuji konečně obor, který mne baví, i když s ročním zpožděním a jsem spokojená.
    Gingernika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. Taky jsem dlouho přemýšlela, zda bych dokázala na rok všechno opustit, ale nakonec jsem přijatá na vysokou, takže školní léta stále neskončili. Důležité je, že si spokojená.

      Vymazat
  7. Doufám, že jste měla šťastnou ruku. Já šla hned po maturitě jeden rok pracovat, protože po mě sáhla jedna knihovna, se kterou jsem už delší dobu spolupracovala. Jako je pravda, že nejdříve mě ty knižní databáze zase tak moc nebavily, ale postupně jsem si k tomu našla cestu. A nakonec jsem vystudovala i knihovnictví. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥