KNÍŽKY A JÁ

19 listopadu

"Knihy jsou mrtvým materiálem, dokud v nás neožijí."


V tomto článku bych se s Vámi ráda podělila o moje zkušenosti, můj přístup ke knihám, atd.

Ačkoliv nejsem takový vášnivý čtenář jako spousta z Vás, knižních blogerů, tak přesto jsem si knihy zamilovala. Část mého já si ráda sedne ke skvělé knížce a hrnku čaje, kávy nebo horké čokolády zvlášť teď na podzim a především v zimě. Právě podzimní, zimní a vánoční čtení mám nejraději.


Jak jsem se ke čtení dostala?
Jako každý žák základní školy, jsem se naučila číst v první třídě, kdy jsem to nevnímala jako něco, co by mě mohlo bavit, ale jako součást života a něco, co každý uměl. Čtení mě nebavilo dalších deset let! Na střední ale přišel nějaký zlom a já objevila pár zajímavých knížek, které jsem si chtěla přečíst. Pomalu mě to začínalo naplňovat, ale pak přišla maturita a povinná četba. Popravdě, koho bavilo všech 20 knížek, které jste měli v seznamu? Mě bavilo asi jen pět. Takže čtení mě pomalu zase opouštělo. 
Nevydrželo mi to dlouho a postřehla jsem další zajímavé knížky, takže bylo vymalováno. Letěla jsem do knihkupectví a koupila si je. V létě jsem u knížek odpočívala od práce a teď to beru jako součást svého života. 

Vzpomínky na dětství
Pamatuju si, že když jsem byla na základní škole, každý večer jsem pravidelně četla půl hodinky až hodinku, hlavně kvůli čtenářským deníkům, které jsem musela pravidelně odevzdávat.


Kde beru tipy na knížky?
Tipy na knížky beru především od Vás, od knižních blogerů. Ráda si přečtu Vaše recenze a na zamyslím se nad tím, zda i mě by určitá knížka zaujala a bavila. Další tipy beru z různých časopisů, nemám sice ráda v časopisech reklamy, ale na tipy na knížky se vždycky podívám. Nejvíce tipů beru z časopisů Cosmopolitan a Epocha (kdo by to byl řekl, ale v Epoše jsem našla už spoustu skvělých tipů). A v neposlední řadě na mě vyskočí nějaká reklama ve městě, v metru nebo na facebooku.
Samozřejmě prohlížím i různé webové stránky mých oblíbených knihkupectví a koukám, co právě vyšlo. A když mám čas, tak zajdu přímo do knihkupectví a probírám se knížkama.

Jak si vybírám knížky?
Knihy nakupuji nejčastěji přímo v knihkupectví. A určitě první, na co koukám, je vzhled knížky, obal je hodně důležitá věc. Jako další si přečtu název a anotaci. Na tloušťku knížky nekoukám, ale na cenu občas jo, ikdyž většina knížek se pohybuje ve stejné cenové hladině.

Co se týká mých oblíbených knihkupectví a nakladatelství, nedělám v tom žádné rozdíly, jsem schopná vlézt do každého obchůdku a přečíst si kteroukoliv knížku, co mě zaujme.


Jaké jsou moje oblíbené knížky a žánry?
Mám několik oblíbených knížek asi jako každý knihomol. Pamatuju si, že moje první knížka, kterou jsem si koupila, byla knížka "Ať žijí rytíři" od Edice ČT ke setjnojmenému seriálu a filmu. Seriál jsem sledovala a líbil se mi. Když potom vyšla knížka, musela jsem ji mít.

Můj oblíbený autor je John Green a jeho knížky "Příliš mnoho Kateřin" a "Papírová města" také nesmí chybět v mojí malé skromné knihovničce. Další je knížka "Manželé odvedle", která se mnoho lidem nelíbila, moje recenze ZDE. Do sbírky patří i knižní série Divergence nebo Selekce.

Pár oblíbených knížek se najde i v čtečce, kterou mi věnovala babička. Je to především autor Dan Brown a jeho knihy o Robertu Langdonovi: Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a Inferno. Jistě budete znát stejnojmenné filmy.

Podle mých oblíbených knížek Vám asi bude jasné, že mám ráda detektivní příběhy, thrillery a nebo takové oddechovky. Samozřejmě si ráda přečtu i nějakou romantiku nebo scifi.


Jak jsem již zmiňovala, takový velký knihomol jako spousta z Vás nejsem, ale když narazím na skvělou knížku, nedokážu se odtrhnout! Hltám každé slovo, každé písmenko. Ráda taky, především u detektivek, tipuju, jak to dopadne.

Tohle bude z mého skromného knižního světa pravděpodobně všechno. Jsem ráda, že jsem si znovu našla cestu ke čtení a ke knížkám, dokážu si u nich krásně odpočinout a vplout do úplného jiného světa.

Jaké jsou Vaše oblíbené knížky a kde berete inspirace? Napište mi do komentářů, jak se ke knížkám stavíte vy a co pro Vás znamenají? Ráda si to přečtu. Také mi klidně napište nějaké tipy nebo Vaše blogy.

Těším se u dalšího článku. 


PODOBNÉ ČLÁNKY

4 komentářů

  1. Já pocházím z rdiny vášnivých čtenářů, takže ke knihám jsem byla vedená orpavdu od dětství :) Máme doma přes 3500 knih, což o tom asi hodně vypovídá :D

    A jinak mně bavila i většina maturitní četby, snad kromě Shakespeara a Máchy. Naopak klasiku většinou miluju. Hlavně anglický romantismus/realismus a ruský realismus...:) ALe celkově klasika patří mezi knihy, které čtu často :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To u nás v rodině čtu po nejvíc já a sestra, se kterou si navzájem půjčujeme knihy. Co se týká klasiky, některá díla se mi líbí například Moliére a jeho Lakomec nebo Sluha dvou pánů.

      Vymazat
  2. Já čtu odmalička, ale je pravda, že vášnivá čtenářka se ze mě stala opět před pár lety, kdy mě Stmívání opět přivedlo ke čtení a teď už bych si život bez knih nedovedla představit. :) Johnovi Greenovi jsme na chuť nepřišla, ale vážně jsem se snažila. :D Každopádně povedený a zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥