JAK VYBÍRÁM KNÍŽKY?

25 února

Dnešním článkem zase zabloudím do knižního světa, kdy se s Váma podělím o to, jak vybírám knížky, které si přečtu a které si koupím. Jak, podle čeho, proč? Vybrat si knížku je někdy mnohem těžší než vybrat si ráno, co si obleču. Nejednou mě tohle rozhodování potkalo!


Začnu tím, jak se ke knihám dostanu. Většinou beru inspirace z různých recenzí od knižních blogerů a blogerek, někdy mě knížka zaujme, když na mě vyskočí reklama na internetu nebo v časopise, v neposlední řadě jsou to neplánované návštěvy knihkupectví. 

Jako první mě samozřejmě zaujme obálka, u které je hodně důležité aby člověka zaujala. Když mě zaujme obálka, další na řadě je název a popis knihy. Někdy ovšem ani název není tolik zajímavý, jako popis, který si přečtu, protože obálka vypadá fantasticky! Nebo se jedná o knížky mých oblíbených autorů, kdy neváhám, zda si knihu pořídit nebo ne.
Pak se mi doma hromadí knížky v tištěné i elektronické podobě a já nevím, kterou číst dřív. 

Situaci, kdy dočtete knihu a teď nevíte, kterou číst dál, jelikož jich ve frontě na čtení máte hodně, zná snad každý. Je to lehčí, když máte rozečtenou sérii knížek a pokud nečtete poslední díl, rozhodování je mnohem jednodušší. Nebo pokud máte nějakou knížku, na kterou se ohromně těšíte, tak proč otálet?



Jak vybírám, kterou knížku budu právě číst?

Jako první se pokusím vybrat si žánr. Četla jsem teď kriminálku, tak teď si přečtu něco holčičího? Udělám si měsíční maraton detektivek? Přečtu nejdřív všechny knížky pro ženy a potom fantasy? Vezmu si tu nejnovější knížku? 

Když už se rozhodnu pro žánr, tak stejně se mi vybírání výrazně nezlehčilo. Takže projíždím knihovnu, čtu si názvy a stručný děj. Výběr se trochu zužuje

No, co si budeme povídat, nakonec se stejně kousnu a některou si vyberu a ty "další, půjdou jako další". Někdy se mi ale stane, že začnu číst a knížka mě nepohltí a tak ji odložím "na později", a mezitím přečtu dalších x knížek, které nadchnou už na začátku.


Otázek, co číst, podle čeho je hodně. Já se snažím si některé knížky naplánovat. Například, když vím, že pojedu na dovolenou, chci si tam vzít nějakou super knížku, která mě pohltí, takže si řeknu: "Ok. Tuhle nechám na léto." Nebo pokud se jedná o knížku odehrávající se v zimě, tak ji nechám na zimní období, abych se mohla lépe vcítit do děje. Ale někdy není na škodu si v zimě přečíst parádní letní oddechovku a trochu si připomenout to teplo.

Každý si knížky vybírá jinak a někdy je to lehčí, někdy těžší. Snažila jsem se shrnout moje knižní postřehy při vybírání knížek. 

Napište mi do komentářů, jak knížky vybíráte vy? Jestli je pro vás rozhodnutí, co si koupit a co číst, taky tak těžké nebo s tím nemáte problém?

Těším se u dalšího článku ♥

PODOBNÉ ČLÁNKY

2 komentářů

  1. Pěkný článek :) Knihy vybírám dost podobně :) Nejdřív žánr, pak projedu knihovničku (mezitím zjistím že je zoufale plná knih, které jsem ještě nečetla) a pak nakonec zjistím, že je vážně nutné konečně přečíst recenzáky anebo knihy z knihovny :D

    OdpovědětVymazat
  2. Co koupit není tak těžké, ale kterou číst dřív je pro mě jako otázka života a smrti. Vždy váhám, jestli si přečíst nějakou novinku nebo knihu, kterou už mám doma delší dobu. Proto si dělám měsíční plány, kde si knihy rozškatulkuji. Nějakou tu klasiku, samostatnou knihu a pak nějaké ty série. Ale stejně se bojím, že mi uniká dobrý příběh...

    OdpovědětVymazat

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥