SOCIÁLNÍ SÍTĚ A BLOG

07 dubna


Být online je v dnešní době něco, bez čeho by člověk jakoby neexistoval.

Snad každý už dnes má facebook, instagram, twitter, snapchat .. atd .. U blogerů je to více méně očekávané, jelikož bez dalších sociálních sítí by šel blog propagovat o něco hůř. Každý bloger jistě chce, aby články, kterým věnuje několik hodin času, měly úspěch a dostaly se do povědomí, co nejvíce lidí. 



Dle mého názoru sociální sítě dokážou hodně, a s dobou se to stále stupňuje a moc sociálních sítí roste. Pro blogery a youtubery je to jedna z možností, jak komunikovat se svými čtenáři/fanoušky/sledovateli. Pro obyčejného člověka znamenají sociální sítě trochu něco jiného, většinou chtějí ukázat, co dokázali, co navštívili nebo co právě dělají. Ano, můžete si říct, že blogeři a youtubeři dělají, to samé jako normální člověk. Ano, dělají! Ale třeba já, si od obyčejného člověka nevezmu tip na výlet, více mě zaujme, když si o celém výletu můžu přečíst článek s tipy na místa, dopravu, ubytování, ceny .. atd, "nebloger" pouze přidá fotku, ale z fotky nezjistíte žádné podstatné informace. A přesně kvůli tomuhle ráda čtu blogy, protože je lepší přečíst si informace od někoho, kdo už to vyzkoušel, než jen vidět něčí fotku. Díky tomuhle sociální sítě jsou opravdu super. A velkou výhodou je i to, že je můžete většinou využít jak v pc tak v mobilní aplikaci. Ale všechno má své meze.

Sepsala jsem výčet sociálních sítí, na které najdete u většiny blogerů odkazy. Některé sociální sítě využívám k blogu i já, některé mám jen soukromě a některé nevyužívám. 



1. Blogger, Blog.cz, Webnode, Wix ... (a další)
Každý, kdo má svůj blog využívá některou z blogových domén. Bez toho by blog asi nevznikl. Ano, můžete si koupit vlastní doménu, ale stejně máte nějaký "podklad".
Jak jste si určitěv všimli, tak já využívám blogger a jsem naprosto spokojená. Dřívě jsem měla i blog, ale chtěla jsem vyzkoušet něco jiného. Ostatní domény jsem zatím něměla potřebu vyzkoušet, ačkoliv blogy na nich vypadají skvěle.



2. Google+
Účet Google+ se založí automaticky, pokud si založíte blog na doméně blogspot, gmail, youtube nebo další účet Google. I když Google+ mám, tak ho moc nevyužívám, občas aktualizuju informace, zveřejňování článků mám propojené, ale z Googlu+ mi na blog moc lidí nechodí. Možná kdybych se o to lépe starala, že jo?


3. Facebook
Sociální sít, kterou má snad každý ke svému blogu. Mít na facebooku stránku k blogu má rozhodně svoje výhody, můžete snadněji komunikovat se svými čtenáři, s těmi, co opravdu Váš blog čtou a netrpělivě čekají na každý nový článek.
Facebook samozřejmě také využívám a nejvíce využívám facebookové skupiny zaměřené na blogy a blogery/ky, kde sdílím nové články.




4. Instagram
Instagram se stal v poslední době hodně oblíbenou sociální sítí a není se čemu divit, jelikož prostřednictvím instagramu je bloger svým čtenářům/fanouškům/sledovatelům asi nejblíž podle mě.
Já osobně jsem s instagramem hodně váhala, zda ho založit i k blogu, když už mám soukromý profil. Viděla jsem to u spousty blogerek a tak nějak se rozhoupala, že si ho teda založím a že to zkusím. Vím, že spousta blogerek má blog se svým osobním profilem spojený, ale já chtěla oddělit můj soukromý profil a blog, takže jsem blogu založila úplně nový instagram. Ano, založila jsem ho právě dneska, kdy dodělávám tento článek.

A tím pádem Vás chci na můj instagram pozvat. Pokud mě budete chtít sledovat budu ráda a ráda Vám sledování oplatím. Samozřejmě Vaše instagramy mi můžete napsat i do komentářů.




5. Twitter
Sociální síť, která u nás není tak moc používaná, ale pomalu se začíná dostávat do podvědomí. Twitter jsem si založila docela brzy, hned se založením blogu a upřímně, moc tam nechodím. Jednou za měsíc? Nevím, jak to máte s twittrem vy, ale pro mě je to docela zbytečná sociální síť k blogu, naopak pokud se chcete dozvědět něco o Vašich oblíbených celebritách, je twitter ideální. 



6. Pinterest
Abych byla upřímná vůbec netuším, jak pinterest funguje, ale i přesto jsem si ho kdysi založila, především kvůli fotkám. Každopádně není na škodu se pokusit o to, aby na blog chodily lidé právě z pinterestu. Ne jedné blogerce se to povedlo, takže proč na tom nezapracovat? Jaký máte na Pinterest názor vy?


7. Youtube
Spoustu blogerek časem začne zkoušet i natáčet videa na youtube. Stejně jako instagram, tak i youtube se v poslední době dostalo hodně pozornosti. Mě youtube zatím neláká, ráda sleduju ostatní videa, ale abych sama natáčela, to se mi nechce. Pokud máte Google účet, tak se Vám youtube založí "automaticky" taky, ale mě baví psát.


Co se týká počtu sociálních sítí, které by měl blog mít, tak podlě mě by to mělo být kolem 3-4 sociálních sítí. Jelikož když jich máte hodně, je to nepřehledné a kdo se má o všechny aktivně starat? Naopak, když máte jenom jednu, tak neoslovíte tolik lidí, takže zlatá střední cesta. 
Já aktivně využívám facebook a instagram (nově, schválně, jak dlouho mi to vydrží), samozřejmě využívám i blogger a email, což k blogování neodmyslitelně patří.


Stoprocentě jsem na nějakou sociální síť zapomněla nebo mi nepřipadá, tak moc oblíbená a používaná u blogerů. Ještě chci říct/napsat, že je to můj osobní názor a ne všichni s ním můžeme souhlasit. O sociálních sítích by se mohla napsat klidně kniha o 1000 stránkách (pokud teda už nějaká nevyšla) a stejně by pořád bylo, co rozebírat, kritizovat, chválit, objevovat. 


Jaké sociální sítě máte propojené s blogem a používáte je aktivně? 

Těším se u dalšího článku 


PODOBNÉ ČLÁNKY

6 komentářů

  1. Mám to více méně stejně.. Twitter jsem si založila, ale nějak jsem mu nepřišla na chuť, ale zato FB a Instagram v dnešní době určitě vedou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já používám nejraději Instagram k blogu, potom Facebook a mám i ten Twitter, ale stejně jako ty, není pro mě až tolik atraktivní. Instagram za mě vede :)

    LENN

    OdpovědětVymazat
  3. Ja zastávam názor, že menej je niekedy viac a preto sa zameriavam len na facebook a instagram. Pinterest používam skôr pre súkromné potreby, ale odkaz na blog som tam nechala - jeden nikdy nevie, hlavne teraz, keď môj blog prechádza rekonštrukciou a chcem prilákať nových čitateľov :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Hlavne blogger, facebook a instagram. Na čítanie blogov a následné sledovanie ostatných blogov ešte používam stránku Bloglovin, to však nie je sociálna sieť. Najväčší vplyv na čitateľnosť blogu majú podľa mňa zatiaľ facebook a instagram.

    OdpovědětVymazat
  5. Já osobně mám profily na všech zmiňovaných sociálních sítích. Pokud však nepočítám Pinterest - ten jediný mě neoslovil. Pokud jde o Twitter, na něj mám jiný názor než ty. Sice na svůj profil nesdílím odkaz na každý nově vydaný článek na mém blogu, který je rovněž na Bloggeru, ale píšu tam spíš své myšlenky. Jak říkáš, je to i dobrá sociální síť ke sledování populárních osobností.

    Co se týče Youtube, jeden čas jsem zkoušel být youtuberem, ale moc mi to nesedí. Padne mi víc psaní, než natáčet videa. Nicméně mě baví edit videí.

    Google+ - sociální síť, kterou každý spíše přehlíží. Já tomu spíš říkám "parodie na sociální síť". Nevyužívám to, protože se mi nelíbí, ale profil na tom musím mít, tak jako každý člověk, co má vlastní účet na Google.

    OdpovědětVymazat
  6. Sociální sítě úplně ovládly dnešní době. Já jsem se jim dlouho bránila a už i mě úplně pohltily. Kromě facebooku a instagramu mám taky blog, kam píšu různé příspěvky a snažím se zdokonalit jako copywriter. Hledám si na internetu informace, zpracovávám různá témata a taky upravuji obrázky. Našla jsem si vyhledávač obrázků , kde si je můžu legálně stáhnout, abych neporušovala nějaká pravidla.

    OdpovědětVymazat

Děkuju, že jste si udělali čas a zanechali komentář. Kate ♥